top of page
Logo Historisch Schermgilde Limburg

Historisch Schermgilde limburg

"Practice knighthood and learn the Art that dignifies you, and brings you honour in wars. Wrestle well and wield lance, spear, sword,
and dagger manfully, whose use in others' hands is wasted.

- Johannes Lichtenauer

Wie zijn wij?

Historical European Martial Arts oftewel 'HEMA' is een relatief nieuwe sport, maar ook een eeuwenoude kunst. De historische Europese vechttradities worden nieuw leven ingeblazen aan de hand van de verschillende geschriften van zwaardmeesters uit de middeleeuwen en de renaissance.

Zwaardvechten in Limburg

Sinds 2016 kan zwaardvechten als sport ook in Limburg bedreven worden bij het Historisch Schermgilde Limburg (HSGL).

 

Met een diverse en enthousiaste groep leden houden we ons bezig met het interpreteren en beoefenen van Historisch Europese Krijgskunsten. De focus van onze lessen en trainingen ligt enerzijds bij het hanteren van het  langzwaard en anderzijds bij het hanteren van het rapier.

Motto

Ons motto, "ignoramus et ignorabimus" (we weten het niet, en we zullen het nooit weten), vertegenwoordigt het feit dat we nooit 100% zullen weten hoe zwaardvechten er vroeger aan toe ging, en daarom constant moeten interpreten en experimenteren om onze vaardigheden te verbeteren.

 

Disciplines
Voor het langzwaard richten we ons vooral op de geschriften en de stijl van de historische meesters Johannes Lichtenauer en Sigmund ain Ringeck. Voor het rapier richten we ons op de historische meester Nicoletto Giganti.

Ook richten wij ons sinds kort op het Ringen (middeleeuws worstelen) volgens de geschriften en stijl van de historische meester Ott Jud.

Uitstapjes naar andere wapens en/of technieken, zoals sabel, speer, en dolk worden niet uit de weg gegaan.

About
Services
Trainingen_edited.jpg

Trainingen & Trainers

Langzwaard
(Woensdag & Zaterdag)

De lessen in het langzwaard worden verzorgd door Bor Jaspers.

Bor bestudeert al enkele jaren de manuscripten van Ps-Danzig en Ringeck, dit zijn vechthandboeken uit de 15de eeuw waarin beschreven staat hoe men het zwaard hanteert.

Daarnaast is Bor ook actief in het bestuderen en hanteren van het militair sabel.

20210915-_MG_7697_2.jpg

Rapier
(Woensdag & Zaterdag)

De lessen in het rapier worden gegeven door Max Albertz.

Max bestudeert nu enkele jaren de kunst van het Italiaanse rapier. Hierbij focust hij met name op het rapiercurriculum van 17de-eeuwse rapiermeester Nicoletto Giganti. Verder bestudeert hij de schermboeken van rapiermeesters Camillo Agrippa, Ridolfo Capoferro en Salvatore Fabris, en beoefent hij het sidesword volgens Achille Marozzo.

20220716_110531_3.jpg

Is je interesse gewekt en wil je een keer komen proberen? Je bent altijd welkom om vrijblijvend een training te bezoeken! Onderaan de pagina vindt je onze trainingslocaties en een contactformulier waarmee je met ons een afspraak kunt maken.

Waarom trainen bij het HSGL?

Als lid van het Historisch Schermgilde Limburg maak je deel uit van een inclusieve en diverse groep gelijkgestemden die samenkomen om een prachtige historische krijgkunst te beoefenen en elkaar hierin te bevorderen. Wij willen ervoor zorgen dat je uiteindelijk zelf de kennis en vaardigheden hebt om historische bronnen te kunnen bestuderen en hier je eigen interpretaties over de historische Europese krijgskunsten uit kunt trekken.

Ons Gilde is meer dan alleen wekelijkse trainingsmomenten! Met verschillende uitjes, workshops, en (interne) evenementen vormen wij ook een hechte gemeenschap waarin er voor iedereen plaats is en we elkaar met respect behandelen. We bieden de ruimte om elkaar beter te leren kennen en nauwe banden op te bouwen.

Er zijn daarnaast nog andere voordelen als lid zijnde: 

  • Je krijgt een stem in de bestuurlijke richting van ons Gilde tijdens onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

  • Je wordt door onze verzekering aanvullend verzekerd voor ongelukken tijdens het beoefenen van HEMA.

  • Je verkrijgt toegang tot toernooien en evenementen die door de Nederlandse HEMA-bond worden georganiseerd.

  • Je kunt gebruik maken van het brede netwerk aan informatie, advies, en contacten dat wij sinds onze oprichting in 2016 hebben opgebouwd en onderhouden.

Waarom het HSGL?

Wat heb je nodig?

Om veilig en effectief te kunnen trainen heb je een goede uitrusting nodig. Natuurlijk verwachten we niet dat je die in één keer compleet hebt. Daarom heeft onze vereniging eigen trainingszwaarden en schermmaskers om je te kunnen laten kennismaken met het zwaardvechten. Op den duur verwachten we wel dat je -met en met- je eigen materiaal gaat aanschaffen. Voor je eerste trainingen heb je alleen een trainingsbroek, t-shirt en schoenen geschikt voor een gymzaal nodig. De leden van onze veiligheidscommissie kunnen je op weg helpen met het samenstellen van je uitrusting.

Het lesgeld bedraagt €25 per maand. De eerste drie lessen zijn gratis en vrijblijvend. Contributie wordt per kwartaal voldaan.

Let op: leden dienen minimaal 16 jaar oud te zijn.

Wat heb je nodig?

Veelgestelde vragen

Wat is 'HEMA'?

'HEMA' staat voor Historical European Martial Arts, vrij vertaald in het Nederlands als 'Historische Europese Krijgskunsten'.

Dit is een verzamelnaam voor alle krijgskunsten, krijgssporten en schermtechnieken met historisch karakter en technieken ontwikkeld in Europa door de eeuwen heen. Aan de hand van oude, overgebleven manuscripten uit de Middeleeuwen en Renaissance worden deze krijgskunsten een nieuw leven ingeblazen en overal in de wereld beoefend.

Hoe ziet een les er uit?

Een typische les bij het Historisch Schermgilde Limburg duurt 2 uur. Dit begint met een warming-up, waarbij alle spieren los worden gemaakt en geactiveerd. Daarna begint het eerste blok langzwaard en rapier, waarbij verschillende oefeningen en drills uit de historische geschriften worden beoefend en opgebouwd.

Op het eind van het eerste uur wordt een korte pauze ingelast, waarna het tweede blok ingaat. Op de Woensdagen is dit wederom langzwaard en rapier, en op de Zaterdagen is dit Ringen (middeleeuws worstelen). Ook in dit blok worden meer oefeningen uitgevoerd. 

Wanneer het tweede blok en dus de les is afgelopen, groeten we af en ruimen we de materialen op.

Voor wie is HEMA geschikt?

Ben je geïnteresseerd in (Europese) geschiedenis en wil je hier interactief meer te weten over komen? Heb je altijd al willen leren zwaardvechten zoals men dit deed in de Middeleeuwen en Renaissance? En/Of zoek je een sportieve bezigheid dat je letterlijk constant uitdaagt? Dan is HEMA wellicht voor jou!

Bij het Historisch Schermgilde Limburg leren wij graag aan iedereen die wilt de fijne kneepjes van het zwaardvechten. Wij zijn een diverse en enthousiaste groep beoefenaars met verschillende achtergronden, leeftijden, nationaliteiten, en interesses die een hechte groep vormen waarin het bevorderen van elkaars vaardigheden en het uitwisselen van kennis centraal staat.

Iedereen ongeacht geslacht, geaardheid, etniciteit, nationaliteit, etc is welkom. In onze vereniging is er géén plaats voor discriminatie, racisme, (seksuele) intimidatie en zinloos geweld.

Gebruiken jullie echte zwaarden?

Tijdens de lessen maken wij uitsluitend gebruik van botte wapens die specifiek bedoeld zijn voor trainingsdoeleinden, zoals nylon beginnerszwaarden en stalen Federschwerter (historische trainingszwaarden). 

Is het veilig?

Normaliter is HEMA een veilige activiteit, maar net zoals alle andere vecht- en contactsporten is de kans op een ongeluk altijd aanwezig. Daarom doen wij er alles aan om de trainingen zo veilig mogelijk te laten verlopen en een ruimte te creëren waarin iedereen met zo min mogelijk gevaar kan trainen. Bij de meeste lessen zijn ook EHBO'ers aanwezig.

Hoe fit moet ik zijn?

Een zekere mate van fitheid is altijd handig, maar niet verplicht. Wij proberen iedereen naar een bepaald niveau van fitheid te brengen dat het beste werkt voor zwaardvechten, maar dit is niet enkel een fysieke aangelegenheid. Zwaardvechten berust ook op je mentale capaciteiten om je tegenstander te slim af te kunnen zijn.

Zijn er competities?

Ja, binnen en buiten ons Gilde worden verscheidene, vrijblijvende competities georganiseerd. Je bent dus niet verplicht om aan deze mee te doen, maar we moedigen je graag aan om het eens te proberen! Voorbeelden zijn het Nederlands HEMA-Kampioenschap in Nederland het SBSN Koningstoernooi in België.

In woon niet in Nederland. Kan ik nog steeds lid worden?

Jazeker! Het Historisch Schermgilde Limburg bedient de gehele Euregio Maas-Rijn en woonplaats is geen vereiste om lid te kunnen worden. Onze leden komen uit Nederland, België, en Duitsland.

(Opmerking: wanneer je lid wordt van het Historisch Schermgilde Limburg, wordt je ook ingeschreven bij de Nederlandse HEMA-bond i.v.m. verzekeringen)

Geven jullie demonstraties/workshops?

Momenteel verzorgen wij in beperkte capaciteit demonstraties en workshops. Voor meer informatie over mogelijkheden kan er contact op worden genomen via het contactformulier.

Veelgestelde vragen
HSGL-Logo kleur.png

Trainingsmomenten

Woensdag  19:30-21:30

Sporthal Gounodstraat

Gounodstraat 22, 6164 CA Geleen

Langzwaard & Rapier

Zaterdag  10:00-12:00

Sporthal Gounodstraat

Gounodstraat 22, 6164 CA Geleen

Langzwaard, Rapier & Ringen

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
contact opnemen

(We raden aan om de spamfilter van je mailbox te checken indien je geen bericht terug ontvangt)

Dank voor je bericht!

Het Historisch Schermgilde Limburg is aangesloten bij:

hemabond.png
Contact
bottom of page