top of page

Rapier

Het rapier is een relatief slank, scherp gepunt type zwaard dat vooral in de 16e en 17e eeuw in Europa werd gebruikt. Rapier en degen werden vooral gedragen en gehanteerd door de rijke burgerij, die steeds meer aan belang won. Deze burgerij hechtte meer waarde aan sierlijkheid dan aan efficiëntie en zodoende werd het rapier meer en meer verfijnd, waardoor het geleidelijk evolueerde tot het degen en daarna het épée, dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt in het modern olympisch schermen.

Veel van de overgebleven naslagwerken komen uit het gebied dat wij hedendaags kennen als Italië, waar veel zwaardvechtmeesters hun kunst opschreven als wetenschappelijke geschriften in de kunst van het zwaardvechten. Bekende namen in het Italiaans zwaardvechten zijn bijvoorbeeld Achille Marozzo, Antonio Manciolino, Camillo Agrippa, Nicoletto Giganti, Ridolfo Capoferro, en Salvator Fabris.

Binnen onze vereniging houden wij ons bij het rapiervechten bezig met Nicoletto Giganti's meest bekende naslagwerk, "Scola, overo teatro".

bottom of page