top of page

Kan ik als vrouw meedoen? En trainen er andere vrouwen bij het HSGL?

Ja en ja! Ondanks dat een groot deel van onze club uit heren bestaat, hebben wij een groeiende groep dames die bij het Historisch Schermgilde Limburg trainen in de verschillende disciplines die wij bieden.

Wij geloven dat zwaardvechten voor iedereen, ongeacht geslacht, te beoefenen is! Daarom willen we iedereen die geïnteresseerd is stimuleren om diens te verdiepen in de historische Europese krijgskunsten.

Om de 17de-eeuwse schermmeester Francesco Antonio Mattei te citeren:

 

„The sword is no less impressive in the hand of a woman.”

Hoe ziet een les er uit?

Een typische les bij het Historisch Schermgilde Limburg duurt 2 uur. Dit begint met een warming-up, waarbij alle spieren los worden gemaakt en geactiveerd. Daarna begint het eerste blok langzwaard en rapier, waarbij verschillende oefeningen en drills uit de historische geschriften worden beoefend en opgebouwd.

Op het eind van het eerste uur wordt een korte pauze ingelast, waarna het tweede blok ingaat. Op de Woensdagen is dit wederom langzwaard en rapier, en op de Zaterdagen is dit Ringen (middeleeuws worstelen). Ook in dit blok worden meer oefeningen uitgevoerd. 

Wanneer het tweede blok en dus de les is afgelopen, groeten we af en ruimen we de materialen op.

Gebruiken jullie echte zwaarden?

Tijdens de lessen maken wij uitsluitend gebruik van botte wapens die specifiek bedoeld zijn voor trainingsdoeleinden, zoals nylon beginnerszwaarden en stalen Federschwerter (historische trainingszwaarden). 

Is het veilig?

Normaliter is HEMA een veilige activiteit, maar net zoals alle andere vecht- en contactsporten is de kans op een ongeluk altijd aanwezig. Daarom doen wij er alles aan om de trainingen zo veilig mogelijk te laten verlopen en een ruimte te creëren waarin iedereen met zo min mogelijk gevaar kan trainen. Bij de meeste lessen zijn ook EHBO'ers aanwezig.

Hoe fit moet ik zijn?

Een zekere mate van fitheid is altijd handig, maar niet verplicht. Wij proberen iedereen naar een bepaald niveau van fitheid te brengen dat het beste werkt voor zwaardvechten, maar dit is niet enkel een fysieke aangelegenheid. Zwaardvechten berust ook op je mentale capaciteiten om je tegenstander te slim af te kunnen zijn.

Zijn er competities?

Ja, binnen en buiten ons Gilde worden verscheidene, vrijblijvende competities georganiseerd. Je bent dus niet verplicht om aan deze mee te doen, maar we moedigen je graag aan om het eens te proberen! Voorbeelden zijn het Nederlands HEMA-Kampioenschap in Nederland en het SBSN Koningstoernooi in België.

In woon niet in Nederland. Kan ik nog steeds lid worden?

Jazeker! Het Historisch Schermgilde Limburg bedient de gehele Euregio Maas-Rijn en woonplaats is geen vereiste om lid te kunnen worden. Onze leden komen uit Nederland, België, en Duitsland.

(Opmerking: wanneer je lid wordt van het Historisch Schermgilde Limburg, wordt je ook ingeschreven bij de Nederlandse HEMA-bond i.v.m. verzekeringen)

Veelgestelde vragen

Geven jullie demonstraties/workshops?

Momenteel verzorgen wij in beperkte capaciteit demonstraties en workshops. Voor meer informatie over mogelijkheden kan er contact op worden genomen via het contactformulier.

bottom of page